همه چیز درباره تجهیزات فشار ضعیف و متوسط
تابلو برقها باکسهای فلزی یا غیر فلزیای هستند که تجهیزات مختلف الکتریکی داخل آنها نصب میشوند. وظیفه اصلی تابلو برق حفاظت از دستگاههایی است که در مدار وجود داشته و از برق استفاده میکنند. تابلو برقها با توجه به ولتاژی که با آن کار میکنند در سه دسته فشار ضعیف LV، فشار متوسط MV و […]

تابلو برقها باکسهای فلزی یا غیر فلزیای هستند که تجهیزات مختلف الکتریکی داخل آنها نصب میشوند. وظیفه اصلی تابلو برق حفاظت از دستگاههایی است که در مدار وجود داشته و از برق استفاده میکنند. تابلو برقها با توجه به ولتاژی که با آن کار میکنند در سه دسته فشار ضعیف LV، فشار متوسط MV و فشار قوی HV قرار میگیرند.
تکنولوژی تابلو برق کاربردهای متنوع و متعددی در صنعت و استفادههای خانگی دارد.
در ادامه به کاربردهای تابلو برق اشاره میکنیم:
- محافظت کامل از تجهیزات الکتریکی
- امکان تعیین و استفاده از تجهیزات الکتریکی
- بهبود در عملیات سرویس و تعویض قطعات
تابلو برق در ولتاژهای مختلف تنظیمات متغیری دارد. در کل میتوانیم تابلو برقها را در دسته بندی زیر جای دهیم.
- دسته LV: ولتاژ پایینتر از ۱۰۰۰ ولت
- دسته MV: ولتاژ بالاتر از ۱۰۰۰ ولت – ورودی تابلو یکترانس کاهنده استفاده میشود.
تابلو برقها از دیدگاههای دیگری هم تقسیم بندی میشوند:
- کنترل کننده مراحل صنعتی
- کنترل موتورهای DC یا AC
- تابلوهای توزیع
- اصلاح ضریب قدرت
تجهیزات فشار متوسط و ضعیف، عناصری از مدار هستند که عملکرد توزیع و محافظتی تابلو برق را انجام میدهند. این تجهیزات در صنایع گوناگونی کاربرد دارد و استفاده زیادی از آن در حیطههای مختلف انجام میشود. تجهیزات فشار ضعیف و فشار متوسط هر کدام کارکردهای خاصی دارند و وجود آنها در مدارهای الکتریکی ضروری است.
تجهیزات فشار ضعیف و متوسط
تابلو برق در ایستگاههای مبدل انرژی، پستهای برق، پالایشگاهها، ساختمان تجاری، کارخانهها و سایر مراکز صنعتی و غیر صنعتی که از تجهیزات الکتریکی استفاده میکنند، بسیار پرکاربرد هستند. کاربردهای مختلف تابلو برق نیاز به ولتاژهای مختلفی داشته و تجهیزات داخل تابلو برق باید براساس میزان ولتاژی که با آن کار میکنند، تغییر کنند.
قطعاً تجهیزاتی که در یک تابلو برق فشار قوی وجود دارد با تجهیزات داخلی یک تابلو برق فشار ضعیف باید متفاوت باشد.
اجزای موجود در تابلو برق کاملا با یکدیگر در ارتباط و متصل هستند و در صورت عدم کارکرد درست یکی از اجزا، سایر عناصر تابلو برق هم دچار مشکلاتی در عملکردشان خواهند شد.
تابلو برقهایی با ولتاژ زیر یک کیلو ولت در دسته تابلو برقهای فشار ضعیف قرار گرفته و از تجهیزات فشار ضعیف برای مونتاژ کردن آنها استفاده میشود.
همچنین بخوانید : کنترل فاز چیست ؟
وظیفه تابلو برقهای فشار ضعیف و متوسط
وظیفه اصلی تابلو برق محافظت از قطعات و تجهیزات الکتریکی، مدارها و اتصالات در یک سیستم است. تابلو برق تجهیزات را از اثرات منفی افزایش جریان و اتصالی حفظ میکند.
عملکرد تابلو برق به این شکل است که در سیستمهای بزرگ الکتریکی زمانی که یک زیرسیستم یا بخش از مدار کلی دچار اشکال میشود، تابلوبرق قسمت مربوطه را به صورت مجزا از مدار خارج کرده و عملکرد آن را متوقف میکند. در صورت بروز خطا یا ایجاد اتصالی در سیستم جریانی پرقدرت و سنگین در سرتاسر سیستم جریان یافته و اثر به شدت مخربی بر روی تجهیزات متصل به مدار خواهد داشت. این اتفاق باعث میشود تا سیستم قادر به سرویس دهی نباشد. تابلوبرق خطا را شناسایی کرده و قسمت دچار مشکل را از مدار خارج میکند.
تجهیزات تابلو برق فشار ضعیف و متوسط
در تابلو برقهای فشار ضعیف انواع مختلفی از عناصر الکتریکی استفاده میشود:
- کنتاکتور
- ترانس
- بی متال تک فاز و سه فاز
- کلید اتوماتیک MCB و MCCB
- کلیدهای نشتی جریان
- کلید MPCB
- انواع فیوزها
- انواع کلید گردان
- ریل
- میکرو سوئیچ
- شینه یا باسبار
هر کدام از این تجهیزات وظایف ویژه خود را دارند و دارای ویژگیهای خاصی هستند.
توضیحات بیشتر در مورد این اجزا را در بخش بعد مطالعه کنید.
انواع تجهیزات تابلو برق فشار ضعیف و متوسط
فیوز
فیوزهای متعددی در تابلو برقهای فشار ضعیف و متوسط استفاده میشوند. علت استفاده از فیوز در تابلو برق این است که در صورت افزایش شدت جریان، مدار مربوطه را قطع میکنند. انواع متعددی از فیوزها در صنعت مورد استفاده قرار میگیرند اما به صوت سنتی فیوز یک نوع سیم است که در صورت افزایش شدت جریان ذوب شده و بر اثر این اتفاق جریان قطع میشود. وجود فیوزها در همه تابلو برقها با هر ولتاژی ضروری است.
کنتاکتورها
کنتاکتور در واقع نوعی کلید برای قطع و وصل کردن مدار فرمان از راه دور است. با استفاده از کنتاکتورها میتوانیم مصرفکنندهها را از چندین محل قطع و وصل کنیم. یکی دیگر از کاراییهای کنتاکتور راه اندازی خودکار فیدرها است. کنتاکتورها نسبت به سایر اجزای سیستم تابلو برق عمر مفید بیشتری دارند و از این لحاظ کمتر نیازمند تعویض یا تعمیر هستند.
کلید اتوماتیک (MCB)
کلید اتوماتیک عملکردی شبیه به فیوز داشته و در صورت افزایش شدت جریان به حالت بحرانی، جریان را قطع میکند. این کار مانع از آسیب دیدن اجزای موجود روی مدار و اتصالات میشود. حساسیت کلیدهای اتوماتیک نسبت به فیوزهای معمولی بیشتر است و افزایش بار را بهتر تشخیص میدهند. کلیدهای MBC قابلیت اعتماد بیشتری نسبت به فیوزها داشته و بر اساس مغناطیس و حرارت عمل میکنند.
بی متالهای تک فاز و سه فاز
اهمیت بی متالها در تابلوبرقهای فشار ضعیف بسیار مهم است. نقش اصلی بی متالها در تابلو برقهای ضعیف و متوسط این است که از دستگاهها و تجهیزات الکتریکی در مقابل خطرات و اختلالات احتمالی که ممکن است به وجود آید، محافظت میکنند.
کاربرد دیگر بی متالها محافظت از موتورهایی است که با برق سه فاز کار میکنند. در این حالت بی متال از موتور در برابر افزایش بارهایی که ولتاژ کمی دارند، حفاظت میکند.
بی متالها در واقع همان رلههای حرارتی هستند که از دو فلس غیرهمجنس که ضرایب انبساط متفاوتی دارند و از یک طرف به هم جوش خورده اند، ساخته میشوند.
عموماً بی متالهای سه فاز از سه پل قدرت و دو کنتاکت فرمان تشکیل میشوند. از این دو کتاکت یکی کنتاکت باز است که اتصال به سیستم هشدار دهنده را فراهم میکند و یکی هم کنتاکت بسته که مدار را در مسیر تغذیه کنتاکتور قرار میدهد.
در بی متال بر اثر جریان عبوری فلز گرم شده و این گرم شدن دو فلز با ضریب انبساط متفاوت باعث خم شدن مجموعه دو فلز به هم جوش خورده بر اثر گرم شدن میشود. خمیدگی این فلز در مدار باعث قطع شدن جریان میشود.
کلیدهای MPCB
این کلیدها ابزارهای خاصی هستند که در برابر اختلالات ایجاد شده در سیستم و افزایش بار جریان از دستگاههای متصل به مدار محافظت میکنند. اضافه بار و اتصال کوتاه دو مورد از شایعترین اختلالات احتمالی مدارهای الکتریکی هستند که میتوان توسط کلید MPCB از آسیب آنها جلوگیری کرد. قابلیت اطمینان این نوع کلیدها از قطعات دیگر مانند رلههای کنترل بار بسیار بیشتر است.
شستی دوبل
شستیها از عناصری هستند که برای راه اندازی و قطع جریان برق به موتور استفاده میشوند. شستیهای دوبل میتوانند هم اتصال و هم قطع برق از سیستم را انجام دهند.
لیمیت سوئیچ
قفلهای ایمنی برای کنترل سیستم دستگاههای مختلف استفاده میشوند.
میکرو سوئیچ
میکروسوئیچها در واقع کلیدهایی برای قطع و وصل کردن جریان برق در مدارهای الکتریکی هستند.
تایمرها
تایمرها مدار را کنترل میکنند. در مواقعی که نیاز داریم تا زمانسنجی خاصی روی یک عمل انجام دهیم یا زمان بین عملکردهای مدارهای فرمان را تنظیم کنیم، استفاده میشود.
محافظ ولتاژ
محافظ ولتاژ تجهیز بسیار مفیدی است. زمانی که ولتاژ سیستم افزایش پیدا میکند این عنصر توسط سیستم اتصال به زمین ولتاژ برق اضافه را منحرف و به زمین منتقل و به این شکل از مدار محافظت میکند.
فلوتر الکترونیکی
فلوتر باعث میشود تا موتور الکتریکی خشک کار نکند. این دستگاه مایعات موجود در الکتروموتور را چک کرده و در صورت کاهش پیامهای هشدار برای کاربر نشان داده میشود.
سنسورها
سنسورهای مختلفی قابل کاربرد در تابلو برقهای ضعیف و متوسط هستند و هر کدام از این سنسورها ویژگیها و کاراییهای خاص خود را دارند. سنسورهای حرارت، رطوبت و فشار از جمله این سنسورها هستند.
سنسورهایی که در تابلو برق به کار گرفته میشوند قالب های القایی، خازنی، سنسورهای نوری و. . . دارند.
برای دریافت کاتالوگ تجهیزات فشار ضعیف و متوسط زیمنس کلیک کنید. همچنین شما میتوانید درخواست های فنی، نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را از طریق بخش نظرات با ما به اشتراک گذاشته یا با ما تماس بگیرید.