آشنایی با انواع سیستم های نگهداری صنعتی
نگهداری صنعتی به معنی نگهداری و تعمیرات تجهیزاتی است که در صنعت برای ارائه تولید و خدمت استفاده می شوند. نگهداری و تعمیرات در صنعت بیشتر به صورت پیشگیرانه است و در واقع برنامه ای جامع برای نگهداری و تعمیرات تجهیزات کارخنه صنعتی و اتوماسیون است. پی ال سی در این میان نقش عمده ای دارد و به خصوص باید نکاتی در مورد نگهداری و تعمیرات آن در نظر داشته باشید.

نگهداری صنعتی در مجموعه های اتوماسیوندارای برنامه ای جامع و کلی است. فاز های مختلفی از ساخت و بهره برداری از سیستم های اتوماسیون صنعتی وجود دارد که یکی از مهمترین موارد آنها نگهداری و تعمیرات این تجهیزات است. این کار عمر مفید سیستم را افزایش داده و کیفیت خروجی را بهبود می بخشد. نگهداری و تعمیرات سیستم های صنعتی از علوم و تخصص های بسیار مهم در حیطه صنعتی است و در واقع یکی از بخش های اصلی هر مجموعه صنعتی را تشکیل می دهد. این کار از نظر مراحلی که باید انجام شود به صورت موارد زیر تعیین می شود. برای تمامی صاحبان صنایع یکی از مهم ترین بخش های فرایند تولید و مدیریت این است که بتوانند با استفاده از استراتژی های مناسب تجهیزات خود را به خوی نگهداری کرده تا از هزینه های زیاد تعمیرات آنها جلوگیری کنند ما در این مقاله از مجله سیمی نصر ماد سعی کردیم تا مهم ترین نکات را در این زمینه به شما آموزش دهیم.
بررسی وضعیت سیستم نگهداری و تعمیرات
در این مرحله باید تمام بازبینی های دوره ای روی قطعات اتوماسیون انجام بگیرد. سیستم ها بایستی به صورت دوره ای و با توجه به یک برنامه مشخص بازبینی شوند تا در صورت وجود ایراد احتمالی برطرف شده یا قطعه معیوب تعویض شود. این کار باعث می شود تا به صورت ادواری از قابلیت و کارایی تجهیزات و قطعات آنها مطمئن باشیم. این کار سیستم را از نظر عملیاتی در وضعیت خوبی نگه می دارد. بازبینی های دوره ای مانع از ایجاد ایراد های یشبینی نشده در سیستم می شود. در هر صورت اجزای سیستم بعد از مدتی فرسوده شده و کارایی قبلی را نخواهند داشت از این رو با ایجاد تعمیرات و نگهداری پیشگیرانه می توان در دوره های مشخص که از روی مشخصات فنی دستگاه ها تعیین شده است تعمیرات و تعویض های لازم را انجام داد که در نهایت باعث افزایش بهره وری و کارایی سیستم خواهد شد.
بررسی دوره ای سیستم های اتوماسیون صنعتی باعث افزایش طول عمر مفید آنها می شود و قابلیت اطمینان را در سیستم های تولیدی افزایش می دهد. با بهبود کارکرد عملیات تولیدی در نهایت کل سیستم افزایش بازدهی را تجربه خواهد کرد. تعمیرات و بازبینی های دوره ای می تواند از وارد آمدن آسیب های گسترده تر به سیستم و یا خاموشی کلی خط تولید به خوبی جلوگیری کند. این کار در نهایت کارایی کل تجهیزات را افزایش می دهد. از مواردی که سیستم های نگهداری و تعمیرات به کمک کارخانه ها می ایند جلوگیری از توقف پیش بینی نشده آن است.
از مزایای دیگر استفاده از بازبینی های دوره ای کاهش تعمیرات اتفاقی و خاموشی ناگهانی و بدون برنامه دستگاه ها می شود. این مزیت باعث کاهش ضرر در سیستم شده و بهره وری را با توجه به حداکثر کارکرد سیستم تولیدی افزایش می دهد.
بیشتر بخوانید: کاربرد هوش مصنوعی در صنعت
مزایای استفاده از برنامه های نگهداری و تعمیرات اتوماسیون صنعتی
دیگر از مزایای استفاده از سیستم های نگهداری و تعمیرات کنترل موجودی قطعات یدکی در انبار و ایجاد نظم و ترتیب و استاندارد سازی امور مربوط به تعمیرات و لوازم یدکی موجود در انبار است. این سیستم ها به صورتی هستند که به صورت شبانه روزی در مورد خطوط تولید فعال هستند یعنی سیستم تعمیرات نگهداری یا بخش تعمیرات فوری جزوی از روزمره سیستم صنعتی است. سیستم های نگهداری و تعمیرات نیازمند قطعات و مواد اولیه خاصی هستند که در هر تجهیز به کار گرفته می شود. برای عدم رخداد کمبود و نبود لوازم تعمیری از سیستم های کنترل موجودی برای اطمینان از کافی بودن محصولات استفاده می شود.
یکی دیگر از فواید استفاده از این سیستم کاهش هزینه های تعمیرات تکراری و متوالی و در نتیجه استفاده کاراتر از قطعات یدکی است. این کار نیز در نهایت باعث افزایش بهره وری و کاهش هزینه های تولید می شود. سیستم پیشگیرانه قبل از خرابی سیستم آن را تعمیر می کند و شانس خراب شدن دستگاه را به حداقل ممکن می رساند.
با استفاده از سیستم های تعمیر و نگهداری کیفیت راهبری سیستم افزایش یافته و از فراموشی برخی تعمیرات در زمان مناسب جلوگیری می شود. با وجود یک برنامه تعمیراتی گسترده کارهای تعمیراتی به صورت استاندارد درآمده و نظم و ترتیب مناسبی برای آن ایجاد می شود. با وجود این مسئله می توان دستورالعمل های ایمنی و حفاظت فردی در اجرای نظام نگهداری و تعمیرات به منظور جلوگیری از خطرات احتمالی را به طرز صحیحی تهیه کرد.
دستورالعمل های اقدامات پیشگیرانه برای PLC ها
فیلتر پی ال سی باید به صورت دوره ای یا زمان بندی شده تعویض یا تمیز شود این کار گردش هوا داخل پنل کنترلر را تضمین کرده و باعث بهبود عملکرد پی ال سی می شود.
سی پی یو و کنترلر به صورت ضد گرد و غبار و ضد آب ساخته نمی شوند از این رو در این مورد دقت بالایی داشته باشید. در صورتی که گرد و غبار روی اجزای الکترونیکی پی ال سی ها انباشته شوند، ممکن است انتقال حرارت را مختل کرده و باعث افزایش دمای قطعات و در نهایت فرسودگی و از کار افتادن قطعه یا بخش خاصی از مدار شود. اگر ذرات گرد و غبار رسانا باشند حتی ممکن است باعث اتصالی و از بین رفتن دائم پی ال سی شوند.
تجهیزات و اجزای مختلفی در ساخت پی ال سی حضور دارند. اتصالات و سوکت هایی در این تجهیز تعبیه شده اند که در صورتی کثیف شدن یا خاک گرفتگی باعث اختلال در عملکرد سیستم اتوماسیون و پی ال سی می شود.
باید همه دوشاخه ها، سوکت ها، نوارهای ترمینال و ماژول ها از نظر اتصال به خوبی و به صورت دوره ای بررسی و بازرسی شوند. اگر کنترل کننده برای مثال در ناحیه ای باشد که در ان لرزش وجود دارد این اتفاق ممکن است باعث شل شدن اتصالات پی ال سی ها شود.
نکته قابل توجه این است که کنترل کننده ها باید از دستگاه هایی باشند که نویز های الکترومغناطیسی ایجاد می کنند بسیار دور باشند. نویز های الکتریسکی بر اثر میدان های الکتریکی که در اطراف سیم های برق بوجود می ایند و نویز های مغناطیسی بر اثر نزدیکی پی ال سی به سیستم مغناطیسی پدید می آیند.
بیشتر بخوانید: راهنمای نصب و راه اندازی پی ال سی
در پایان
تجهیزات استفاده شده در اتوماسیون و یا برق صنعتی مانند سایر اجزای هر سیستم صنعتی نیاز به بازبینی و نگهداری و تعمیرات دوره ای دارند. تعمیرات و نگهداری دوره ای و پیشگیرانه همانطور که اشاره شد قادر است تا حد زیادی هزینه های نگهداری و تعمیرات تجهیزات را پایین آورد. این اتفاق در نهایت باعث افزایش بهره وری و افزایش عمر مفید دستگاه ها و از طرفی جلوگیری از خرابی های پیشبینی نشده می شود. در ادامه مقاله از روش های عمده ای که برای نگهداری و تعمیرات پی ال سی استفاده می شود صحبت کردیم.