انواع کنتاکتور و کاربرد آن‌ها

کنتاکتور نوعی کلید الکترومغناطیسی است که در دسته تجهیزات فشار ضعیف و فشار متوسط قرار میگیرد و چند کنتاکت قدرت را به یکدیگر متصل می‌کنند. این قطعات با خاصیت الکترومغناطیسی از مدار فرمان سیگنالی دریافت کرده و در مدار قدرت تغییر ایجاد می‌کند. انواع کنتاکتور و کاربرد آن‌ها در این مقاله از مجله سیمی نصر […]

کنتاکتور نوعی کلید الکترومغناطیسی است که در دسته تجهیزات فشار ضعیف و فشار متوسط قرار میگیرد و چند کنتاکت قدرت را به یکدیگر متصل می‌کنند. این قطعات با خاصیت الکترومغناطیسی از مدار فرمان سیگنالی دریافت کرده و در مدار قدرت تغییر ایجاد می‌کند. انواع کنتاکتور و کاربرد آن‌ها در این مقاله از مجله سیمی نصر ماد مورد بررسی قرار داده ایم . کاربرد این نوع کلیدها در صنعت بسیار بالاست. کنتاکتورها در مدل‌ها و انواع مختلفی ساخته شده و جهت کاربردهای متنوعی مورد استفاده قرار می‌گیرند. وظیفه دیگر کنتاکتور‌ها تغییر اتصال است. در مقاله حاضر به بررسی کنتاکتور‌های برق می‌پردازیم.

کنتاکتور از چه اجزایی تشکیل شده است؟

کنتاکتورها در انواع مختلفی ساخته می‌شوند ولی در ساختار کلی آنها شباهت بسیاری وجود دارد. در ساختمان این قطعات دو هسته وجود دارد که یکی از آنها به صورت U و دیگری به صورت E است. یکی متحرک و یکی ثابت است. هسته ثابت دارای نوعی سیم پیچ است. اگر منبع تغذیه سیم پیچ کنتاکتور قطع و وصل شود در حالت هسته آن تغییراتی بوجود می‌آید.

در حالت اتصال برق نیروی کششی فنر توسط نیروی الکترومغناطیسی خنثی شده و هسته متحرک به هسته ثابت متصل می‌شود. این اتصال باعث عایق شدن کنتاکت‌های‌ ترمینال ورودی و خروجی مدار می‌شود. با این اتفاق کنتاکت‌های بسته، باز می‌شوند. در صورتی که جریان قطع شود برعکس همین اتفاق می‌افتد.

   همچنین بخوانید : تفاوت رله و کنتاکتور 

مزایای استفاده از کنتاکتور چیست؟

کنتاکتور‌ها نسبت به کلیدهای دستی در حوزه صنعتی ارجحیت دارند. مزایای زیادی در استفاده از کنتاکتورها وجود دارد.

  •         استهلاک کمتر کنتاکتور نسبت به کلیدهای دستی
  •         سرعت بالای قطع و وصل
  •         ایمنی بالاتر کنتاکتور‌ها
  •         عمر مفید بالاتر کنتاکتور
  •         کاهش خطرات وصل ناگهانی
  •         کنترل از راه دور و از چند محل متفاوت

کنتاکتورها چه کاربردی دارند؟

کنتاکتور ویژگی‌ها و ظرفیت‌های مختلفی دارد و با توجه به ویژگی‌هایی که دارد در صنایع و کاربردهای مختلف حضور دارد. برخی از مهم‌ترین کاربردهای کنتاکتور‌ها به شرح زیر است:

  • موتورهای الکتریکی، تجهیزات نورپردازی، تبخیر حرارتی، بانک‌های خازنی، در آزمایشات نیمه رسانا و تولید فرایند از کنتاکتورها استفاده می‌کنند.
  • موتورهای سنکرون بدون‌ ترمز جریان مخالف برای راه‌اندازی از کنتاکتور استفاده می‌کنند. این نوع موتورها در انواع روتور سیم پیچی و روتور صفحه ای استفاده شده و برای راه‌اندازی آنها از کنتاکتور استفاده می‌شود.
  • موتور شنت (Shant) هم برای راه‌اندازی از کنتاکتور استفاده می‌کند. کنتاکتور تعداد دفعات قطع و وصل برق در این موتورها را افزایش می‌دهند.
  • کنتاکتور برای راه‌انداختن موتور در فواصل زمانی کوتاه تعداد قطع و وصل‌ها را افزایش داده و امکان تغییر در جهت گردش موتور را ایجاد می‌کند.

 

عکس کنتاکتور زیمنس

 

بیشتر بخوانید: سافت استارتر چیست و چه کاربردی دارد؟

مشخصات فنی انواع کنتاکتورها

کنتاکتورها در قالب‌ها و ‌اندازه‌های مختلفی تولید می‌شوند. هر کنتاکتوری برای محیط و شرایط خاصی کاربرد بهینه دارد. یکی از مهم‌ترین اقدامات در زمان انتخاب کنتاکتور،  بودن آن با تجهیزات محیط کار و مدار الکتریکی است. این موارد را می‌توانید روی بدنه یا پلاک تجهیز مشاهده کنید. مشخصات فنی کنتاکتور‌ها سه مورد را اعلام می‌کند: ولتاژ، جریان، طول عمر مکانیکی. انواع کنتاکتورها در این سه بخش با یکدیگر متفاوت هستند.

جریان کنتاکتور

جریانی که از کنتاکتور می‌گذرد به عوامل زیادی بستگی دارد. نوع تجهیز، نوع جریان، نوع بار، میزان ولتاژ و … اثر زیادی بر روی شدت جریان عبوری از کنتاکتور دارند. یکی از مواردی که بر روی بدنه کنتاکتور‌ها ثبت شده است، میزان جریان با توجه به شرایط استفاده است. جریان وصل، جریان مجاز، جریان خطا و جریان قطع روی پارامتر جریان اثر زیادی دارند.

مشخصات فنی جریان کنتاکتورها با علائم و حروف مخصوصی نشان داده می‌شوند. در اولین مرحله از انتخاب کنتاکتور باید جریان مجاز در شرایط مختلف را شناسایی کنید. با انتخاب نوع کنتاکتور میزان جریان مجاز آن باید با جداول مختلف استخراج شود. ویژگی حرارتی کنتاکتور نیز روی بدنه ثبت شده که عموماً کمتر از میزان واقعی نوشته می‌شود.

عمر مکانیکی

عمر مکانیکی یکی از مهم‌ترین مشخصات هر کنتاکتور است. پارامترهای مختلفی برای تعیین نوع کنتاکتور وجود دارد. عواملی مانند تعداد دفعات خاموش و روشن شدن، میزان ساعات کار، ساعات انتظار و … روی عمر مکانیکی این تجهیز اثر زیادی دارند.

بهترین برند کنتاکتور

به جرات می توان گفت یکی از بهترین ، باکیفیت ترین و ایمن ترین برند هایی که در صنعت برق امروزه وجود دارد و نیاز های فعالان این عرصه را رفع می کند زیمنس می باشد، محصولات زیمنس با این که گران قیمت ترین محصولات در میان برندهای مختلف برق صنعتی می باشد ، اما خیال هر کسی که اقدام به خرید انواع کنتاکتور زیمنس می کند راحت است و افراد می توانند محصولی را بخرند که بهترین عملکرد و بیشترین بازده را در میان برند های مختلف دارند.

اهمیت استفاده از انواع کنتاکتور در صنعت

از موارد بسیار مهم در کارخانجات و محیط‌ های صنعتی، دغدغه تامین برق با کیفیت و دائمی است. اطمینان از تامین برق مورد نیاز هر کارخانه به نوعی شاهرگ حیاتی آن کارخانه به حساب می‌آید.

یکی از دغدغه‌های مهم کارخانه‌های صنعتی و مراکز بزرگ اقتصادی تامین برق مورد نیاز است. صنایع مختلف زمانی می‌توانند به راحتی فعالیت داشته باشند که از تامین انرژی الکتریکی مورد نیاز خود مطمئن باشند. کنتاکتور از جمله مهم‌ترین اجزا در مدار‌های کنترل فرمان است و به مدار امکان کار کردن بی‌وقفه، ایمن و مطمئن را می‌دهد.

برای دریافت کاتالوگ محصولات تجهیزات فشار ضعیف و فشار متوسط زیمنس کلیک کنید. همچنین شما می‌توانید درخواست‌های فنی، نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را از طریق بخش نظرات با ما به اشتراک گذاشته یا با ما تماس بگیرید.

برای مطالعه بیشتر به سایت زیمنس مراجعه کنید.