ربات ها چه کاربردی در اتوماسیون صنعتی دارند؟
اولین ربات صنعتی تولید شده در دنیا در جنرال موتورز در دهه 60 میلادی برای جوشکاری اتوماتیک به کار گرفته شد. در این ربات جوشکاری به روش دایکست صورت گرفته و پس از آن به صورت اتوماتیک در مایع خنک کننده قرار گرفته و پس از آن نیز به صورت اتوماتیک وارد خطوط مونتاژ […]

اولین ربات صنعتی تولید شده در دنیا در جنرال موتورز در دهه 60 میلادی برای جوشکاری اتوماتیک به کار گرفته شد. در این ربات جوشکاری به روش دایکست صورت گرفته و پس از آن به صورت اتوماتیک در مایع خنک کننده قرار گرفته و پس از آن نیز به صورت اتوماتیک وارد خطوط مونتاژ می شد تا سایر لوازم و تجهیزات مورد نیاز روی قطعه مورد نظر نصب شود.
برنامه پذیر بودن ربات های صنعتی امروزه باعث می شود تا استفاده از ربات ها انعطاف بیشتری داشته و برای کاربرد های متنوع تری به کار گرفته شوند. این تجهیزات در واقع هوشمند نیستند و یک سری کارهای تکراری را به ترتیب انجام می دهند. این کار ها معمولا یکنواخت و یک شکل بوده و تا حدی ایمنی فرد استفاده کننده به عنوان اپراتور را به خطر می اندازد. رباتیک بیشتری اسفاده را در سال 2010 در ساخت سیستم های تولید صنعتی داشته است.
ربات های صنعتی محیط های صنعتی را تغییر داده اند و توانسته اند دورنمای تولید را تا حد زیادی تغییر دهند. در حقیقت گسترش بازار ربات های صنعتی قابل توجه است. پیش بینی ها حاکی از آن است که میزان سرمایه گذاری و بازار این صنعتی تا سال 2027 به 66 میلیارد دلار خواهد رسید. در ادامه برخی از مهمترین کاربرد های ربات ها در فرایند اتوماسیون صنعتی را معرفی می کنیم:
بیشتر بخوانید: کاربرد هوش مصنوعی در اتوماسیون صنعتی
جوشکاری قوس الکتریکی
جوشکاری اتوماتیک قوس الکتریکی در سال 1980 برای اولین بار طراحی شد. یکی از بزرگترین دلایل استفاده از این نوع جوشکاری در واقع دور نگه داشتن اپراتور از گاز های سمی حاصل از جوشکاری قوس الکتریکی بوده و ایمنی اپراتور را افزایش می دهد. همچنین دقت و سلامت جوشکاری از طریق این روش بسیار بالاتر از انجام این فعالیت توسط نیروی انسانی است. در جوشکاری قوس الکتریکی گاز های سمی و خطرناکی تولید می شوند که در صورت استنشاق در طولانی مدت باعث اسیب های شدید جسمی به فرد جوشکار می شود.
جوش اسپات
در جوش اسپات دو سطح فلزی توسط جریان قوی ای که از آن میگذرد با استفاده از یک فلز اضافه ذوب شده و ناحیه یکنواختی از فلز گداخته ایجاد می کنند. پس از خنک شدن این قسمت ها دو سطح بهم جوش خورده و محکم می شوند. این محدوده فلز ذوب شده در زمانی کمتر از یک ثانیه تشکل و خنک می شوند از این رو استفاده از ربات ها برای انجام این جوشکاری بسیار سودمند و اثربخش است.
جابجایی مواد اولیه و نیم ساخته
این ربات ها برای بسته بندی جابجایی و انتخاب محصولات به کار می رود. از این ربات ها همچنین می توان برای اتوماتیک کردن انتقال قسمت های مختلف محصول نهایی از یک تجهیز به تجهیز دیگر استفاده کرد. هزینه مستقیم نیروی کار با این ربات ها کاهش یافته و بسیاری از فعالیت های آسیب رسان و خطرناک از دوش نیروی انسانی برداشته می شود. این ربات ها در حقیقت به خوبی استفاده از نیروی انسانی برای حمل و نقل را کاهش می دهند.
ماشینکاری
گذاشتن قطعه در فیکسچر و برداشتن آن پس از انجام ماشین کاری نیز کار دیگری است که توسط ماشین های خودکار و ربات ها به خوبی انجام می شود. این روش در تولید صنعتی جایگاه بسیار خوبی دارد و به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد.
نقاشی و رنگ کردن قطعات به صورت اتوماتیک
در تولید خودرو ها از این تکنولوژی و ربات به خوبی استفاده می شود. زمانی که قرار باشد رنگ به صورت یکنواخت در سراسر بدنه خودرو پخش شود و خطری نیز برای سلامتی اپراتور پیش نیاید باید از ربات هایی که برای رنگ آمیزی به کار می روند استفاده کرد.
برداشتن، بسته بندی و قرار دادن محصولات در پالت
بسیاری از محصولات در زمان تولید از اجزای مختلفی برخوردارند و تعداد بار های مختلف این اجزا برداشته شده و در پالت قرار می گیرند و به محل و تجهیز دیگری منتقل می شوند. با استفاده از ربات هایی که این کار را انجام می دهند سرعت بسته بندی و پالت زنی و جابجایی را افزایش داده و آسیب های احتمالی که اپراتور را تهدید می کنند را برطرف می کند.
استفاده در مراحل مونتاژ
ربات ها می توانند کارهای یکنواخت و یک شکل را در تولید انبوه به خوبی انجام دهند.این کار ها یکنواخت بوده و برای اپراتورها خسته کننده است. استفاده از ربات ها در خطوط تولید میتواند خروجی را افزایش داده و از مخارج تولید بکاهد.
برشکاری، سوراخکاری و پرسکاری قطعات
با استفاده از ربات ها می توان کار های بسیار پیچیده و سخت را به دقت توسط ماشین انجام داد. برشکاری و فرز که روی بسیاری از قطعات فلزی انجام می شود می تواند تا حد زیادی دقت و سرعت تولید را افزایش دهد. ماشینکاری نام کلی این محجموعه عملیات است و به صورت های مختلفی می توان این عملیات را به طور آنلاین انجام داد. برای مثل یک کاری معمولی کمبین 45 تا 90 دقیقه توسط اپراتور طول می کشد با استفاده از ربات های صنعتی در عرض چند دقیقه محدود به سرعت و با دقت بسیار بالاتر انجام می شود. در زمینه ماشینکاری ربات ها جایگاه بسیار ویژه ای در تولید دارند و در صنایع و تولید قطعات مختلفی از این ربات ها استفاده می شود.
چسب کاری و اسپری کردن رنگ یا مواد شیمیایی
این ربات ها بازو های متعدد و مختلفی دارند که کار های چسب کاری و اسپری کاری قطعات را در زوایای مختلف و با دقت بالایی انجام می دهند. فایده اولیه این دستگاه ها افزایش کیفیت خروجی کار است. در مرحله بعدی سرعت و یکنواختی و ادامه دار بودن کار به خوبی توسط این ربات ها انجام می شود.
سایر فرایند ها
از سایر فرایند هایی که می توان با استفاده از ربات های هوشمند انجام داد بازرسی قطعات و استفاده از برش آب یا واترجت است. در این تکنولوژی ربات ها عملیات برشکاری را با فشار بسیار زیاد آب انجام می دهند.
در پایان
از ربات های هوشمند در بسیاری از امور تولیدی و مونتاز می توان استفاده کرد. این تجهیزات باعث افزایش دقت عملیات، سرعت و کاهش خطا و ضایعات در تولید می شوند. از این تجهیزات به خوبی در صنایع سنگین و تولید تجهیزات فلزی استفاده می شود. صنایع خودروسازی که مجموعه ای از فرایند های تولید انبوه تولیدی و مونتاژی است به خوبی از رباتیک برای انجام امور استفاده می شکند.