صفر تا صد راه اندازی پی ال سی ( PLC)
نصب و راه اندازی پی ال سی یکی از مهارت هایی است که برای افراد حاضر در حیطه های برق و اتوماسیون صنعتی فعال هستند بسیار با ارزش است. نصب و راه اندازی پی ال سی کار چندان پیچیده ای نیست اما بایستی تجربه و علم کافی در این زمینه را داشته باشید. در […]

نصب و راه اندازی پی ال سی یکی از مهارت هایی است که برای افراد حاضر در حیطه های برق و اتوماسیون صنعتی فعال هستند بسیار با ارزش است. نصب و راه اندازی پی ال سی کار چندان پیچیده ای نیست اما بایستی تجربه و علم کافی در این زمینه را داشته باشید. در ادامه این مقاله از مجله سیمی نصر ماد به مراحل اصلی نصب پی ال سی می پردازیم. با ما همراه باشید.
نحوه نصب و راه اندازی پی ال سی ها حسب کاربردی که دارند تغییر می کند. به طور کلی مراحل نصب و راه اندازی پی ال سی ها را می توان در مراحل زیر خلاصه کرد اما باید توجه داشته باشید برای هر کاربردی این مراحل کمی متفاوت است.
- برقرار کردن اتصالات الکتریکی مسیر ورودی و خروجی
- برنامه ریزی پی ال سی
- آزمایش نهایی سیستم پس از نصب و راه اندازی
در هر صورت بهترین روش برای نصب هر پی ال سی و برای هر کاربردی مراجعه به دفترچه راهنمای پی ال سی خریداری شده است.
مراحل راه اندازی PLC
پی ال سی در واقع یک پردازنده صنعتی است که منطق گسسته یا ترتیبی در محیط کارخانه را اداره می کند. از پی ال سی بجای ترکیبی از رله ها شمارنده ها و تایمر ها استفاده می شود. قلب کنترل خودکار یک سیستم اتوماتیک پی ال سی است. پی ال سی قادر است وضعیت سیستم کنترل را توسط سیگنال ورودی نظارت کرده و مسیر عملی کار را طبق منطق و ترتیب برنامه توسط خروجی انجام می دهد.
راه اندازی ورودی/خروجی
پی ال سی باید کوچک باشد و به شکلی نصب شود که قابلیت خنک کردن آن وجود داشته باشد. سعی کنید پی ال سی را در موقعیت مناسبی نصب کنید. می توان پی ال سی را روی سطح افقی قرار داده و واحد های ورودی و خروجی را به نحوی تعیین مکان کرد که ماژول ها موقعیت خوبی برای دسترسی داشته باشند.
اتصالات ویژه ورودی/خروجی: هنگام نصب خروجی های پی ال سی باید دقت بالایی خرج کنیم. اگر اتصال ورودی نشتی داشته باشد و بارهای القایی که روی آن ایجاد می شود ممکن است سیگنال ها را تغییر دهد. بنابراین سعی کنید خروجی پی ال سی را در موقعیت هایی قرار دهید و نصب کنید که در آن ناحیه میدان الکتریکی یا مغناطیسی شدیدی که بتواند روی سیگنال های خروجی پی ال سی تاثیر بگذارد وجود نداشته باشد.
تعیین پارامترهای اولیه
پارامتر های اولیه بسته به محصول و مداری که طراحی می شود مشخص می شوند. پارامترهای اولیه پی ال سی ها به نوعی در برنامه ریزی پی ال سی مورد استفاده قرار می گیرند. این پارامتر ها ممکن است به صورت طول دما یا وزن باشد و بسته به سیگنالی که حسگر ها به پی ال سی ارسال می کنند این پارامتر ها به کارگرفته می شوند. پارامتر ها بر اساس مشخصات کاری که قرار است انجام شود تعیین می شود و برای مثال به مواردی چون اندازه ها می پردازد. هر گاه حد سیگنال ورودی با پارامترها مقایسه شد بر اساس آن سیگنال های خروجی ارسال می شوند.
برنامه ریزی PLC
قبل از برنامه ریزی برای پی ال سی ابتدا برنامه مورد نیاز برای سیستم تولیدی تهیه می شود و سپس داخل پی ال سی بارگذاری می شود. بسته به نوع و برند PLC از نرم افزار های مختلفی می توان برای برنامه نویسی پی ال سی استفاده کرد. برند های مختلف از زبان های مختلفی پشتیبانی می کنند. ابتدا حسگر ها سیگنال های وودی را از محیط عملیاتی دریافت کرده و با ارسال به پی ال سی این اطلاعات پردازش می شوند. بعد از این مرحله با استفاده از برنامه ای که برای PLC تدوین شده خروجی ها مشخص می شوند. زمانبندی و سایر کاربرد های سیستم با استفاده از برنامه ریزی پی ال سی مشخص می شوند. در واقع بهتر است برای برنامه ریزی پی ال سی از متخصص این زمینه کمک بگیریم.
آزمایش نهایی پس از نصب و راه اندازی
در این مرحله با نصب و کارگذاری تمام قطعات و اتصالات سیستم آماده به کار است اما قبل از ارسال سیستم به محیط واقعی کار باید از قبل تست شود تا در صورت بروز هرگونه مشکلی قبل از عملیاتی شدن سیستم بررسی و رفع شود. آزمایش نهایی در واقع آخرین مرحله از نصب و راه اندازی پی ال سی ها است. پس از این مرحله با رفع ایرادات احتمالی سیستم اماده کار در محیط واقعی کارخانه است.
بیشتر بخوانید: کاربرد هوش مصنوعی در صنعت
نکات راه اندازی PLC
هنگام نصب و راه اندازی پی ال سی نکاتی وجود دارد که باعث کاهش آسیب های احتمالی به سیستم خواهد شد. از طریق رعایت این موارد می توانیم میزان آسیب ها را تا حد زیادی کاهش دهیم.
پی ال سی را نباید در هر مکانی در کارخانه نصب کنیم و محل نصب و استقرار آن بسیار اهمیت بالایی دارد.
- پی ال سی نباید در معرض تابش مستقیم نور آفتاب قرار بگیرد.
- دمای محیط نباید بیشتر از 55 درجه سانتی گراد باشد. رطوبت نسبی بین 10 الی 90 درصد باید باشد
- در مکان هایی که گاز های قابل اشتعال وجود دارند نباید پی ال سی ها را نصب کنیم.
- پی ال سی را در محلی که لرزش زیادی دارد باید نصب کرد.
- سعی کنید پی ال سی را در موقعیتی قرار دهید که گرد و غبار، روغن یا مواد شیمیایی به صورت غبار وجود دارد استفاده کرد.
- نباید در مکانهایی که لرزش زیاد وجود دارد نصب شود.
- نباید در مکانهایی که روغن یا گرد و غبار شیمیایی وجود دارد نصب شود.
- نباید PLC را در تابلویی که دارای تجهیزات ولتاژ بالا است نصب کنید.
- بین PLC و خطوط برق مجاور باید حداقل 200 میلی متر فاصله وجود داشته باشد.
- PLC باید به گونهای نصب شود که بتوان برای بهره برداری و نگهداری به آن دسترسی داشت.
در پایان
پی ال سی ها اجزای ارزشمندی هستند که در سیستم های اتوماسیون و همچنین نگهداری صنعتی نقش مغز متفکر را بازی می کنند داده ها را دریافت، تحلیل و خروجی ها را با توجه به پارامتر های تعیین شده نسبت به ورودی ها به عملگرها ارسال می کنند. نصب این تجهیزات کار خیلی سختی نیست اما اصول و نکاتی دارد که در صورت در نظر گرفتن آنها ممکن است برای پی ال سی و در نهایت سیستم اتوماتیک مشکلاتی ایجاد شود. نکات متعددی که در این زمینه وجود دارد در مقاله بالا ارائه شد.